Wanita Tinggal Berbumbungkan Daun Keladi, Dahan Kayu Mendapat Pembelaan – Joachim


RANAU: Seorang balu berusia 62 tahun boleh menarik nafas lega apabila ‘sulap’ yang dibina menggunakan daun keladi dan dahan kayu akhirnya diganti dengan sebuah rumah yang dibina hasil gotong-royong penduduk Kampung Lembah Permai, Kundasang.

Kisah Gorimeh Gumat yang tular di laman media sosial ini mendapat perhatian Timbalan Ketua Menteri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kundasang, Datuk Dr Joachim Gunsalam dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Joachim melahirkan penghargaan kepada NGO yang turut menyumbangkan bantuan kepada ibu ini.

Beliau berkata, kerajaan negeri akan sentiasa membela rakyat di setiap pelusuk negeri terutama bagi golongan daif dan miskin tegar.

“Kerajaan melalui Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) akan mengenal pasti setiap penduduk kampung dalam kawasan masing-masing yang memerlukan bantuan.

“Dengan kerjasama JPKK dan Ketua Kampung, kita akan memastikan kejadian seumpama ini mendapat perhatian dan bantuan sewajarnya,” ujarnya.

Menteri Pembangunan Perindustrian berkata, kini ibu kurang bernasib baik ini sudah memiliki rumah untuk dijadikan tempat berlindung dari hujan dan panas.

Sementara itu, Ketua Pemuda Parti Bersatu Sabah (PBS) cawangan Kundasang, Azmi Arimin turut menyerahkan sumbangan berbentuk wang hasil kutipan ahli pemuda PBS yang diserahkan kepada Pengerusi JPKK Kampung Desa Aman, Jaifuddin Madani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *