Tindakan lompat parti bertentangan integriti proses demokrasi, jejas mandat rakyat –


Oleh: Cyn J.

KOTA KINABALU, 13 Mei – Seorang ahli politik terkemuka baru-baru ini mendakwa tindakan lompat parti adalah untuk kepentingan orang ramai dan tindakan tersebut sudah menjadi kebiasaan selama bertahun-tahun dalam landskap politik.

Menurut Penganalisis Penyelidikan dan Advokasi, Simraatraj Kaur Dhillon; Farah Ilyana dan Pengarah Penyelidikan Bait Al Amanah (House of Trust), Benedict Weerasena, tindakan tersebut adalah bertentangan dengan integriti proses demokrasi dan menjejaskan mandat rakyat.

“Ahli politik itu gagal menjelaskan bagaimana tindakan lompat parti itu adalah untuk kepentingan rakyat, sedangkan tindakan tersebut bertentangan dengan kepercayaan pengundi dan menghakis keyakinan pengundi terhadap proses demokrasi.

“Tindakan lompat parti dilihat seperti mementingkan diri sendiri seperti penggunaan kuasa, kedudukan dan kepentingan peribadi yang tentunya bukan untuk kepentingan umum,” kata mereka semasa memberikan pandangan terhadap tindakan lompat parti.

Tambah mereka, Kerajaan Pakatan Harapan (PH) jatuh selepas hanya 22 bulan berkuasa disebabkan seramai 39 ahli parlimen bertukar pihak selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

“Lompat parti yang berleluasa mengakibatkan Gerakan Sheraton terkenal pada 2020 yang membawa kepada kejatuhan PH.

“Apabila etika telah gagal untuk menghalang tindakan pengkhianatan yang jahat itu, undang-undang perlu campur tangan demi kestabilan politik,” kata mereka.

Melihat kepada keadaan tersebut, mereka telah menerbitkan kertas dasar yang menggariskan keperluan penting untuk beberapa pindaan perlembagaan bagi mencegah tindakan lompat parti, berdasarkan nasihat pakar Perlembagaan dan Pemegang Pengerusi Tunku Abdul Rahman di Fakulti Undang-undang, Universiti Malaysia (UM), Emeritus Prof Shad Saleem Faruqi.

Oleh itu, mereka mengesyorkan pindaan perlembagaan utama dengan tujuan untuk mengimbangi kebebasan bergaul dengan keperluan untuk menghormati amanah dan mandat rakyat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *