Sukan SEA: Queenie rangkul perak dengan catatan rekod kebangsaan baharu


Daripada Vikneswaran A/L Raman

HANOI, 16 Mei (Bernama) — Atlet lempar cakera kebangsaan, Queenie Ting Kung Ni menampilkan satu lagi aksi bertenaga untuk meraih pingat perak Sukan SEA dengan mencatatkan rekod kebangsaan yang baharu, hari ini.

Atlet berusia 24 tahun berasal dari Sarawak itu, melakukan lemparan sejauh 52.36m di Stadium Nasional My Dinh di sini untuk memperbaiki rekod kebangsaan miliknya itu.

Rekod terdahulu Queenie Ting adalah catatan 50.67m pada Malaysian Track & Field Trials di Stadium MSN Bukit Jalil, apabila beliau menjadi atlet lempar cakera wanita pertama Malaysia untuk mencapai catatan 50m ke atas.

Kejayaan pingat perak itu juga membantu beliau memperbaiki pencapaian di Sukan SEA selepas meraih pingat gangsa pada debutnya di edisi Filipina 2019.

Olimpian Thailand Subenrat Insaeng, yang juga pemegang rekod Sukan SEA dengan catatan 60.33m, mempertahankan pingat emas dengan catatan 53.09m pada lemparan terakhir untuk mengatasi Queenie Ting.

Seorang lagi atlet Malaysia, Choo Kang Ni menamatkan saingan di tempat ketiga dengan catatan 46.57m. 

— BERNAMA 

 

 Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

Leave a Reply

Your email address will not be published.