Rang Undang-Undang Warga Emas ambil kira tindakan terhadap anak tidak bertanggungjawab


KUALA LUMPUR, 15 Mac (Bernama) — Rang Undang-Undang Warga Emas dijangka dibentangkan di Parlimen tahun depan, antara lain mengambil kira tindakan undang-undang terhadap anak yang tidak bertanggungjawab kepada ibu bapa mereka.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Aiman Athirah Sabu berkata  penggubalan rang undang-undang itu bertujuan melindungi warga emas di Malaysia dan sebagai persediaan negara menghadapi status negara tua pada 2030.

Beliau berkata Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) telah menjalankan satu kajian kandungan, pendekatan dan skop bagi pewujudan akta berkenaan.

“KPWKM akan teliti kesesuaian undang-undang terhadap anak-anak yang tidak bertanggungjawab kepada ibu bapa dalam akta tersebut bagi memastikan kesedaran masyarakat umum tentang kepentingan menjaga warga emas,” katanya dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Mohd Sany Hamzan (PH-Hulu Langat) mengenai sama ada kerajaan berhasrat memperkenal undang-undang mewajibkan potongan gaji anak yang menghantar ibu bapa ke pusat jagaan di negara ini.

Menjelas lanjut, Aiman Athirah berkata antara kandungan rang undang-undang tersebut ialah melindungi kebajikan dan hak asasi warga emas, memperkasa warga emas dan ahli keluarga serta komuniti, mewujudkan sistem sokongan yang kuat terhadap warga emas serta sistem sokongan kukuh buat penjaga.  

Dalam pada itu, beliau berkata KPWKM telah melaksanakan pelbagai inisiatif bagi memelihara kebajikan warga emas di negara ini antaranya mewujudkan perkhidmatan institusi Rumah Seri Kenangan (RSK) dan Rumah Ehsan (RE) khusus bagi warga emas yang memerlukan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

— BERNAMABERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan RM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *