FPEP anjur program ‘Flyby of a Hornbill’ kepada pelajar mobiliti antarabangsa –


KOTA KINABALU: Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) mengadakan demonstrasi dan ceramah bermaklumat mengenai lokasi menarik dan makanan popular di Sabah kepada pelajar mobiliti antarabangsa di sini, baru-baru ini

Program yang diadakan secara dalam talian itu dikenali sebagai Flyby of a Hornbill.  Ia  bertujuan memberi gambaran keseluruhan fakta menarik di Sabah kepada pelajar dari Korea Selatan, Indonesia dan China.

Menurut FPEP, antara pengisian program termasuklah ceramah berkaitan Tips Perjalanan ke Kundasang, Membuat Hinava, Bambangan the wild mango, Jambatan Tamparuli, Pulau-pulau di Semporna Sabah, Belajar Bahasa Dusun, Bohey Dulang Pulau Paradis, dan Buah Melaka (Onde-Onde).

Flyby of a Hornbill memberi gambaran keseluruhan fakta menarik di Sabah, dengan harapan pelajar antarabangsa dapat membiasakan diri dengan persekitaran di sini semasa berada di Sabah secara fizikal.

“Unit mobiliti antarabangsa FPEP sentiasa meletakkan idea untuk menyediakan pelajar e-mobiliti maya untuk mereka merasakan Sabah sebagai rumah kedua pada bila-bila masa apabila mereka melawat Sabah kelak,” jelas kenyataan itu.

Kesemua peserta terdiri daripada pelajar mobiliti Dongguk University South Korea, Universitas Islam Negeri Salatiga, Universitas Negeri Semarang, dan Universitas Muhammadiyah Surakarta Indonesia.

Siti Arne dan ahli pasukan untuk aktiviti Tips Perjalanan ke Kundasang menyebut bahawa Kundasang, Sabah adalah tempat yang kita semua bayangkan semasa kanak-kanak: sebuah rumah kayu kecil dengan pemandangan sawah padi dan pergunungan megah di seberang sana.

“Jika anda ingin melihat keindahan Sabah yang terbaik, Kundasang akan menarik nafas anda dengan pemandangannya yang megah.

“Persiapkan perancangan perjalanan ke Kundasang dengan panduan komprehensif, yang baiknya diketahui dan ke mana hendak pergi di Tanah di bawah Bayu. Jangan tinggalkan Kundasang tanpa melihat pemandangan yang indah ini,” katanya.

Rachel Voo dan ahli pasukan menerangkan tentang Hinava kepada pelajar antarabangsa dari Korea Selatan, China dan Indonesia serta menunjukkan cara membuat Hinava.

Katanya, para peserta gembira mengetahui makanan yang popular dan mempelajari cara membuat Hinava Sabah.

Pasukan itu menerangkan arahan langkah demi langkah dan berkongsi bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Hinava yang lazat. Mereka juga berkongsi makanan serupa yang terdapat di Korea Selatan, China dan Indonesia.

Sementara itu, Tharshini dan Ding Jianqi bersama ahli lain yang bercakap tentang Bambangan, menjelaskan kepada pelajar antarabangsa tentang Bambangan adalah buah yang terdapat di Malaysia (Sabah dan Sarawak), Brunei, dan Indonesia (Kalimantan).

“Ia semakin mendapat perhatian sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana pelbagai manfaatnya. Noonsom Bambangan merupakan hidangan tradisional khas dari kaum Kadazan-Dusun Sabah. Ia adalah sejenis buah jeruk dan sering dimakan dengan mencampurkannya dengan garam atau hirisan cili,” jelas mereka.

Cerita Jambatan Tamparuli dikongsi oleh Noor Ridzlan Azree dan ahli pasukan. Mereka berkongsi sejarah Jambatan Gantung Tamparuli, dan memainkan lagu popular Jambatan Tamparuli, nyanyian Justin Lusah.

Dua pasukan yang diketuai oleh Lee Wai Loon, dan Mohamad Yasin berkongsi tentang pulau-pulau yang indah di Semporna, terutamanya Bohey Dulang. Kisah-kisah tentang pulau-pulau ditonjolkan oleh penceramah.

Kuih tempatan Buah Melaka (Onde-Onde) telah ditunjukkan dan dikongsi oleh Jeserlah Semon, dan ahli pasukan. Cara membuat kuih diterangkan langkah demi langkah dan ditunjukkan kepada peserta.

Kemuncak pada hari tersebut ialah aktiviti Pembelajaran Bahasa Dusun. Kata-kata perbualan asas telah diajar dan dikongsi oleh Tonny Khoo dan ahli pasukan, dan ia dinikmati oleh kebanyakan peserta termasuk ahli akademik dan penyelaras juga.

Dalam pada itu, penyelaras e-mobiliti FPEP, Andy Lee Chen Hiung menyimpulkan sesi itu sebagai bermanfaat dan bermakna kepada para peserta. Beliau berterima kasih kepada jurulatih dan penceramah jemputan untuk aktiviti tersebut.

Timbalan Dekan Akademik dan Pengantarabangsaan,  Dr Beatrice Lim Fui Yee turut menikmati persembahan membuat Onde-Onde.

Beliau menyatakan bahawa demonstrasi itu adalah satu percubaan yang baik untuk berkongsi budaya yang ada di Malaysia, untuk pelajar antarabangsa mempelajari ramuannya.

“Tahniah kepada para penceramah dan peserta atas kejayaan program ini. Saya berharap pelajar Indonesia dan China akan melawat Malaysia pada masa akan datang, terutamanya Sabah dan Universiti Malaysia Sabah. UMS sentiasa mengalu-alukan pelajar e-mobiliti untuk melawat universiti secara fizikal pada masa hadapan,” katanya.

Dekan FPEP, Prof Madya Dr Mohd. Rahimie Abd Karim menyatakan pihak pengurusan fakulti akan sentiasa menyokong program dan aktiviti yang dianjurkan oleh fakulti.

Beliau berharap lebih ramai pelajar antarabangsa akan memohon program pertukaran pada masa hadapan, dan menikmati layanan mesra warga Sabah khususnya UMS.

Penyelaras Sokongan Kesatuan Eropah untuk Pendidikan Tinggi di Rantau ASEAN, Datu Razali Datuk Datu Hj. Eranza menekankan bahawa universiti di rantau ASEAN semakin aktif untuk pembelajaran kolaboratif dan aktiviti silang budaya. Beliau berharap lebih banyak pembiayaan diperoleh pada masa hadapan bagi menyokong aktiviti pembelajaran dalam kalangan universiti di ASEAN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *