BERNAMA – Mekanisme subsidi bersasar beri sokongan kepada fiskal Malaysia –


KUALA LUMPUR, 27 Jan (Bernama) — Mekanisme subsidi bersasar mampu melindungi kedudukan fiskal negara, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Kedudukan fiskal Malaysia akan bertambah baik apabila kerajaan beralih kepada subsidi bersasar yang tidak mempunyai ketirisan dan disalurkan dengan baik. 

“Subsidi telah dimulakan dengan niat yang baik tetapi melihat kepada semua yang telah berlaku di seluruh dunia, dengan harga minyak mentah terus naik, gangguan rantaian bekalan global, COVID-19 dan perang di Ukraine, jika anda tidak berhati-hati, ia dengan mudah akan menelan antara 30-40 peratus daripada bajet operasi kita setiap tahun.

“Kecuali, anda melakukan sesuatu mengenainya.. kedudukan fiskal negara akan menjadi lebih nipis serta ini akan menghilangkan keupayaan negara untuk mencari sumber terutamanya melalui pelaburan atau perbelanjaan modal atau pembangunan yang boleh mengubah hala tuju dan memfokuskan semula ekonomi ini kepada sektor-sektor yang kita ada,” katanya pada Syarahan Parlimen Siri 1.0 Memulihkan Ekonomi Malaysia di sini hari ini.

Kerajaan perlu menguruskan antara jangkaan orang ramai mengenai harga, selain tidak terlalu teruja untuk mengekalkan harga rendah secara bukan proses konvensional.

Sementara itu, beliau berkata cabaran bagi negara adalah untuk meluaskan asas pendapatan. 

Sebagai contoh, apabila pelabur mahu berpindah ke wilayah anda atau perbelanjaan bukan lagi hanya mengenai insentif, atau dasar cukai. 

“Ia lebih kepada keupayaan kita dalam menyediakan tenaga kerja mahir yang betul, jadi meluaskan asas cukai bagi syarikat bukan lagi pilihan pada masa kini,” katanya. 

Selain itu, beliau berkata negara juga perlu menstruktur semula ekonomi dan bergerak ke arah pendigitalan supaya menjadi lebih cekap.

— BERNAMA

 

 

 

 

 

 BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan RM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *